לוגו רפואה שלמה ד"ר שלוסברג

בריאות, תזונה ותפקיד המיקרוביום

תזונה בריאה
מאת ד"ר ציון שלוסברג
מאת ד"ר ציון שלוסברג
ניווט מהיר במאמר

המיקרוביום – קהילת מליוני המיקרואורגניזמים החיים במערכת העיכול שלנו היא מערכת אקולוגית מורכבת מעין כמוה. יש הרואים במיקרוביום כמעין “איבר חיידקי” בתוך מערכת העיכול.  המיקרוביום של המעי מאוכלס על ידי חיידקים ממינים שונים וכולל כ-500-1,000 מינים שהגנום הכולל שלהם מוערך מספרית פי 100 יותר מהגנום האנושי שלנו.

כאשר יחסי הגומלין בין האוכלוסיות השונות בתוך המעיים משתנים, כך גם בריאות המארח. מחקרים מראים ששמירה על מיקרוביום בריא היא קריטית לבריאות המארח.

חיידקים אלו משפיעים על תפקוד פיזיולוגי (במיוחד על חילוף החומרים), שמירת הסביבה הרירית המקומית, תהליכים דלקתיים ופעילותה של מערכת החיסון. תמיכה במיקרוביום בריא היא אבן יסוד חשובה לבריאות מערכת החיסון ותגובתה ההולמת לזיהומים.

מה אתם יכולים לעשות למען המיקרוביום שלכם?

המיקרוביום אינו סטטי אלא הוא גמיש למדי, וחוסר איזון בהרכב החיידקים במעיים (דיסביוזיס) עלולים בסופו של דבר להשפיע על תהליכים דלקתיים ומטבוליים. שינויים במיקרוביום של ​​המעי עשויים להתחיל בשלבים הראשונים של החיים, הפרעה במיקרוביום המתפתחת בינקות יכולה לתרום לסיכון למחלות חיסוניות ומטבוליות באדם הבוגר.

בקצה השני של קשת הגילאים, במחקר גדול על קשישים, הפחתה במגוון חיידקי במעי קשורה במעבר לדיאטה מונוטונית וטפלה , ואובדן הגיוון היה קשור גם לסמנים מוגברים של דלקת ושבריריות. לאורך החיים, מגוון גורמים תורמים לאורח חיים בריא, לרבות תזונה מגוונת, שימוש מוגבל במזון מעובד, הימנעות מהגבלה קלורית ממושכת וצריכת סיבים תזונתיים נאותים, כולם עוזרים לשגשוג מיקרוביום בריא.
בסקירה שיטתית של הספרות משנת 2020, חוקרים מצאו שצריכה של דגנים/סיבים מלאים עשויה לשנות את המיקרוביום של ​​המעיים ולקדם את הצמיחה של Bifidobacteria ולקטובצילים, חיידקים ידידיותיים.

מחקרים אחרים מצביעים על כך ששינויים במיקרוביום של ​​המעי כתוצאה מפגיעה באורח החיים ותזונה לא מספקת עשויים לתרום לקשת רחבה של מחלות כמו השמנת יתר, סוכרת, מחלת כבד שומני לא אלכוהולי, סרטן המעי הגס, מחלות לב וכלי דם, מחלת פרקינסון, ומחלת אלצהיימר.

הדיאטה הים תיכונית

החדשות הטובות הן שהמיקרוביום של המעי עשוי להשתנות על ידי התערבויות תזונתיות ארוכות טווח. מחקר משנת 2015 על חולים עם השמנת יתר הדגים שינויים במיקרוביום לאחר שנה אחת של צריכה של דיאטה ים תיכונית או דיאטה דלת שומן ופחמימות מורכבות באוכלוסיית השמנת יתר הראתה השפעה מגנה על התפתחות סוכרת מסוג 2.

למרות שמנגנוני הפעולה המדויקים עדיין לא מובנים במלואם, מגוון של השערות נחקרו בספרות הרפואית כדי להסביר את היתרונות הפוטנציאליים של הדיאטה הים תיכונית על המיקרוביום של ​​המעיים.מחקר משנת 2020 של 612 קשישים מעלה כי הקפדה על דיאטה ים תיכונית הובילה לשיפור במסת הגוף כמו גם תפקוד קוגניטיבי טוב יותר. הדבר נבע בעיקר מצריכת סיבים, ויטמינים מסוימים (C, B6, B9) ומינרלים שונים.

מאמרים נוספים באתר

השלב הראשון בשינוי מתחיל כאן!

השאירו פרטים, נדבר בהקדם ונצא לדרך

דילוג לתוכן